Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Hedef daha yaşanabilir, kentsel açıdan modern bir Adana…

Hedef daha yaşanabilir, kentsel açıdan modern bir Adana…

Başkan Zeydan Karalar, “Kabul edilebilir kâr isteği hırsa dönüşürse katliam oluyor.”

 

Baskan Zeydan Karalar, AYAMDER üyeleriyle bir araya geldi, sorunlarin çözümü noktasinda ortak çalisma gerekliligine vurgu yapti.

 Baskan Zeydan Karalar, bürokratlarina Adana’yi katleden insaatlara engel olma talimati verirken, müteahhitleri de aldiklari ruhsata uygun is yapma konusunda uyardi.

 

Adana Yapi Müteahhitleri Dernegi’nce (AYAMDER) düzenlenen ve Adana Büyüksehir Belediyesi himayesinde yürütülen, imar yönetmeligiyle ilgili çalismalar hakkinda AYAMDER üyelerinin bilgilendirilmesi amaciyla düzenlenen toplanti Riva Oteli’nde gerçeklestirildi.

AYAMDER Baskani Nadir Vurankaya’nin ev sahipliginde organize edilen toplantida konusan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, dünya için büyük tehdit olan küresel isinmaya karsi ve fay hatlarinin üzerinde insaat yapilmamasiyla ilgili birlikte hareket edilmesi gerektigini ifade etti.

Baskan Zeydan Karalar, alinan ruhsata uygun insaat yapilmamasinin, insan cani açisindan tehlike teskil ettigini söyledi. Baskan Zeydan Karalar, bürokratlarina Adana’yi katleden insaatlara engel olma talimati verirken, müteahhitleri de aldiklari ruhsata uyun is yapmaya davet etti

 

RUHSATA UYGUN INSAAT YAPILMALI

Önceki dönem Seyhan Belediyesi’nden göreve basladiginda, 282 insaatin ruhsat almis sekilde, fakat yapilan fazlaliklar dolayisiyla iskan alamaz durumda önüne geldigini hatirlatan Baskan Zeydan Karalar, “Örnegin 2 bin metrekare insaat yapmak için ruhsat almis, 3 bin 500 metrekare yapmis. 2 bin metrekareye göre statik yapiyorsun, buna göre ne kullanacagini söylüyorsun, 3 bin 500 metrekare yapiyorsun. Bu insan hayati açisindan ciddi bir tehlike.

Görüntü kirliligi, haksiz kazanç, haksiz rekabet yaratmasi çok önemli fakat daha vahim olani olasi bir depremde yaratacagi tehlike ve insan canini tehdit etmesi. Ciddi savastik bununla. Kurtarilabilecek, insan hayatini tehdit etmeyecek sekilde sorunu çözmek için bu isle ilgili odalarin tamamini, isin taraflarini, sahiplerini bir araya getirdik, aylarca çalistik. Düzgün bir yönetmelik ortaya koymak için çaba gösterdik. Büyük ölçüde basardik” dedi.

 

INSAAT SÖKTÜRÜ EKONOMI IÇIN ÇOK ÖNEMLI

Büyüksehir’e gelince de ayni sorunlarla karsilastiklarini belirten Baskan Zeydan Karalar, “Türkiye ekonomisini ayakta tutan önemli sektörlerden biridir insaat. Gelismekte olan ülkeler için bir baska önemi vardir. Insaat durursa ekonomi ve gelisme durur. Müteahhit insaat yapmiyor, daire satamiyor, ekonominin durumu ortada. Yarin bir gün rahat insaat yapmaya ve daire satmaya basladiginizda, ekonominin de düzeldigini göreceksiniz. Bu bir realite.

Büyüksehir Belediye Baskani oldugumuzda, Adana’da müteahhitlerin durumunu gözledik. Büyük sikintilar içinde olduklarini gördük. Insaata basliyorlar, bir yil sonra yönetmelik degisiyor. Insaatin yarisina gelinmis yasa degisiyor. Yiksa olmaz, yapsa olmaz.

Yine ben sektörün bütün aktörlerini bir araya getirdim ve haksiz rekabeti önleyecek ama müteahhitleri de biraz rahatlatacak yeni yönetmelik yapalim dedim. Arkadaslar çalistilar tam bitirecekler yasa degisti tekrar. Simdi yeniden ele alacaklar” diye konustu.

 

BIR ARAYA GELIP SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ IÇIN ÇALISMALIYIZ

Müteahhitlerin su anda istedikleri oranda is yapamamalarinin nedeninin ekonomik kriz oldugunu kaydeden Baskan Zeydan Karalar, söyle devam etti: “2008 krizini düsünün. Dünya küçüldü. Dünya ekonomik buhrandaydi. Issizlik yüzde 14’tü. Su anda issizlik resmi rakamlara göre yüzde 13.9. Oysa ciddi parametreleri alirsaniz issizlik su anda yüzde 20’yi asmis durumda. Bunun adi kriz degilse nedir? Neden is yapamiyorsunuz? Kriz oldugu için yapamiyorsunuz. Bir ülkede ekonominin en büyük göstergesi müteahhitlerin is yapip yapamadigidir. Biz Adana’da insaat sektörünün canlanmasi, müteahhitlerimizin is yapmasi konusunda üzerime düsen ne varsa yapmaya hazirim. Bir araya gelip sorunlarin çözümü için konusmali, çalismaliyiz.”

MÜESSESE ELBETTE KÂR EDECEK AMA HIRSA DÖNÜSÜRSE KATLIAM OLUYOR

Adana’nin eski ve görüntü itibariyle sorunlu bir kent oldugunu kaydeden Baskan Zeydan Karalar, sunlari söyledi: “ Gerçekten isgal edilmis bir kent. Bu kent bunu hak etmiyor. Adana’mizi çok seviyoruz. Bizim sevdamizdir Adana. Sorunlari çözmek için birlikte hareket etmeliyiz. Adana modernlesir, dönüsürse sorunlar azalir. Hava kirliligi azalir, ulasim sorunu azalir, görüntü kirliligi ortadan kalkar. Böylece biz Adana’yla biraz daha onur duyariz. Adana’nin bunu yapma potansiyeli fazlasiyla var. Ünlü sehir plancilari söylüyor; bir kentin içinden nehir akiyorsa bu büyük bir zenginliktir ve bunu degerlendirmek gerekir. Bizim iki nehrimiz var. Güzel bir gölümüz var. Dünyanin en verimli ovalarindan birine sahibiz. Endemik bitkilerle dolu daglarimiz var. Adana disinda Karatas’tan, Yumurtalik’tan, lezzetli baligimizdan bahsettigimde, ‘Adana’da deniz mi var?’ diyorlar. Daha denizimizin oldugunu bile anlatamamisiz. Bu kadar özelligi olan bir kent ne yazik ki  hak ettigini bulamadi. Dünyadaki ve Türkiye’deki turizm gelirlerinden Adana pay alamiyor. Tarihi var, güzel dogasi var, dünyanin en güzel yemekleri var, nehir var, göl var, deniz var, her sey var fakat turizm yok. Becerememisiz. Adana’yi kim güzellestirecek? Adana’yi sizler güzellestireceksiniz. Bunu da kenti dönüstürerek yapacaksiniz kâr hirsindan uzak durarak basaracaksiniz.

Kâr hirsi dünyayi da, insanlarin gelecegini de mahvediyor. Kâr edilmezse ayakta durma sansi yok. Elbette müessese kâr edecek ama bunu hirsa dönüstürürsek katliam oluyor.”

RUHSATI NEYE GÖRE ALDIYSANIZ ONA GÖRE IS YAPIN

Adana Büyüksehir Belediyesi’nde ortak akli önemsediklerini bunun gereklerini yerine getirdiklerini kaydeden Baskan Zeydan Karalar, “Adana ile ilgili yapacagimiz önemli islerde, o isle istigal eden, akilli ve bilen insanlari toplayip, ortak bir fikir üretmeye çalisiyoruz.

Çünkü hepimiz tarafiz. Insaat konusunda hepimiz tarafiz. Ortak bir nokta bulup hepimizin uymasi gerekiyor. Neye göre aldiysaniz ruhsati, ona göre is yapin. Beni bu konuda çözemezsiniz ve çözemiyorlar. Çözemeyecekler de. Seyhan’da bunun geregini yapiyorduk.

Büyüksehir’de de ayri durum söz konusu.  Ilgili daire baskanimiz burada. Hangi ilçede olursa olsun, Adana’yi katleden bir insaat olursa engel olacaksiniz kardesim. Net talimattir. Engel olacaksiniz. Yok öyle yagma. Benim kardesim ahlakli çalisacak, aldigi talimata uyacak, üç kurus kâra razi olacak, öte yandaki biri de, birilerine bir sey verip mali götürecek… Buna müsaade etmeyecegiz. Bir yönetici, ‘görmedik, gözümüzden kaçti’ diyemez. Yönetici; isiyle ilgili isleyisi bilen, kontrolünü yapan, görevini yerine getiren adamdir. Bizde bahane yok” dedi.



  • Salı 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 25.3 ° / 15.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 26.3 ° / 15.9 ° Güneşli